Karabük Demir Çelik Fabrikaları (Kardemir) A.Ş. ve Karabük Üniversitesi – Demir Çelik Enstitüsü Teknik Gezisi

17 Mayıs 2016 Salı günü, “MMM202 Malzeme Bilimi II” dersi kapsamında, Karabük Demir Çelik Sanayi ve Ticaret A.Ş. üretim tesislerine ve Karabük Üniversitesi, Demir Çelik Enstitüsü, Malzeme Araştırma ve Geliştirme Merkezi (MARGEM) Laboratuvarları’na teknik gezi düzenlendi. Geziye katılan bölümümüz 2. sınıf öğrencilerine Yrd. Doç. Dr. Barış AVAR, Yrd. Doç. Dr. Mrutyunjay PANIGRAHI, Arş. Gör. Seyit ÇAĞLAR, Arş. Gör. İrem Nur Gamze ŞİMŞEK ve Arş. Gör. Engin KOCAMAN rehberlik etti.

Kardemir A.Ş. İş Sağlığı ve Güvenliği Müdürlüğü’nden Makine Yüksek Mühendisi Serkan DAZLAK eşliğinde yapılan teknik gezide, sırasıyla kok fabrikaları ve bataryalar, yüksek fırın prosesi, bazik oksijen fırınlarında çelik üretimi ve kontinü haddehane bölümü görüldü. Kardemir A.Ş. uzun ürün tabir edilen başta inşaat demiri ve değişik kesitlerde profil üretimi yapmakta olup, son yıllarda verimlilik ve ürün kalitesi anlamında önemli gelişmeler kaydetmiş bulunmaktadır. Kardemir çalışanlarına göstermiş oldukları ilgi ve katkılarından dolayı çok teşekkür ederiz.

Gezimizin öğleden sonraki bölümünde Karabük Üniversitesi, Demir Çelik Enstitüsü, Malzeme Araştırma ve Geliştirme Merkezi (MARGEM) Laboratuvarları ziyaret edildi. Derste öğrencilere teorik olarak verilen karakterizasyon yöntemleri, bu laboratuvarlarda uygulamalı olarak gösterilerek özellikle demir-çelik sektörüne ait test ve analizlerin nasıl yapıldığı hakkında bilgiler edinildi. Bu kapsamda Ar-Ge merkezinde öğrencilerimize çekme, basma, eğme testleri, kırılma tokluğu, Charpy ve Izod darbe testleri, mikro ve makro sertlik ölçüm testleri, metalografik numune hazırlama cihazları, spektral analiz cihazları, XRD, XRF, SEM ve termal analiz cihazları genel olarak tanıtıldı. KBÜ Demir Çelik Enstitüsü Müdürü Yrd. Doç. Dr. Memiş IŞIK’ a ve MARGEM çalışanlarına göstermiş oldukları misafirperverlikten dolayı çok teşekkür ederiz.

Gezimizin son bölümünde tarihi Safranbolu çarşısı ve kristal cam teras ziyaret edildi.

Next Prev

6a